maanantai 27. helmikuuta 2017

epäsuosittu mielipide: Michael Kors

Tiedän, että mielipiteeni tulee varmasti jakamaan paljon ajatuksia suuntaan ja toiseen. Uskokaa mua, ei haittaa vaikka olisitkin täysin eri mieltä asiasta, koska pystyn näkemään kolikon kääntöpuolen. Haluan aina kunnioittaa muita ja muiden mielipiteitä parhaani mukaan. Pieni disclaimer vielä alkuun, että tämän postauksen ei ole missään tapauksessa tarkoitus lytätä kyseistä merkkiä, vaan tuoda ilmi fakta, jota en tiennyt aikaisemmin ja ihmetellä sitä. Varmasti tulen ostamaan kyseisen merkin tuotteita joskus, jos haluan. Tähän mennessä en ole ostanut.


Michael Kors Miranda Bucket vs. Mansur Gavriel Bucket Bag 

Olen itsekin ollut Michael Kors -”fani” jollain tasolla, ja pitänyt hänen designejaan yksinkertaisina, mutta ajattoman trendikkäinä. Merkiltä ainoa juttu, mistä en ole koskaan perustanut, on ne laatikkomaiset mustat peruslaukut. Joo, ne ovat varmasti käteviä ja sopivat jokaiseen asuun, mutta yhteen aikaan sellainen roikkui joka toisen teinin kainalossa koulun käytävillä. Lopulta ei tehnyt mieli edes harkita sellaisen ostamista. Itse en ole koskaan omistanut Michael Korsin tuotteita. Mun opiskelijabudjettini ei taivu niihin ainakaan Suomen hintakaavassa, vaikka luksusmerkeistä Kors onkin edullisimmasta päästä. 


Tälle ihailulle tulikin sitten ryminällä loppu, kun katsoin Charles B. Grossin YouTube-videoita. Bongasin myös hänen instagramistaan vertailukuvan Korsin laukuista. En tähän hätään löytänyt kyseistä kuvaa käsiini, mutta useat näistä postauksen esimerkeistä ovat täyttä plagiointia, ja ensimmäinen reaktioni olikin "Miten tämä on edes mahdollista?" :D 

On yleistä, että samat trendit toistetaan muotitalosta toiseen joka vuosi, ja tietyt trendit tekevät joka vuosi ”paluun”. Esimerkiksi keväisin kukkakuosi, pastellisävyt ja sinivalkoraita tuntuvat usein olevan kovaa huutoa, ja tasaisin väliajoin viininpunainen väri sekä konjakin sävyinen nahka tulevat uudestaan muotiin. Kosketin aihetta hieman postauksessani vuoden 2017 trendeistä.Täytyy olla ainakin vähän tyhmä ja uhkarohkea, jos tekee näin törkeän suoria kopioita muiden merkkien suosituimmista laukkumalleista. Ihan ensimmäiset kuvat, joissa näkyvät LV:n klassikkolaukut (Neverfull ja Speedy), ovat mielestäni pahin moka ikinä. Kavahdan edelleen joka kerta, kun nään MK-version jommasta kummasta laukusta. Absurdia. Samoin Chanelin Classic Flap bagin (Chain Around mallin) designin varastaminen... etenkin kun ottaa huomioon sen, että Chanelin Classic Flap bagit ovat merkin arvostetuimpia laukkuja kautta aikojen, ja niiden jälleenmyyntiarvo nousee koko ajan.

C'mon... Rolex on kuitenkin kellojen kiistaton klassikko. Täytyy olla todella paljon pokkaa, että lähtee kopioimaan jotain niin ajatonta ja tunnettua. Ilmeisesti bisnesideana tämä on ollut hyvin kannattavaa. Ihmisenä Michael Kors on todella antelias ja tekee paljon hyvää, mutta on erittäin kyseenalaista takoa rahaa ja pysyä julkisuudessa toisten maineen – toisten suunnitteleman taiteen – avulla. (Kyllä, muoti on mulle taidetta, sanokaa mitä sanotte). 

Tiedän, että on olemassa myös muutamia trendejä, jotka Kors on tuonut takaisin ja joita muut muotitalot sekä edullisemmat vaateketjut ovat kopioineet innolla, lueteltakoon näihin ne aikaisemmin mainitut peruslaukut. En silti voinut olla tuntematta pientä kuvotusta, kun tajusin, että näin iso brändi/merkki ratsastaa muodin aallonharjalla plagioinnin voimalla. Olen aina ollut sitä mieltä, että toisten suoranainen kopiointi tekee ihmisistä tyhmän näköisiä, ihan kuin ei osaisi käyttää luovuttaan tai ajatella omilla aivoillaan. Jos me kaikki näyttäisimme samalta ja pukeutuisimme samalla tavalla, kuinka tylsää se olisikaan?Tämä Célinen laukun kopio ei ole edes niin paha kuin monet muut, ja silti yhdennäköisyys on selvää.

On tärkeää muistaa, että maailma pyörii inspiraation voimalla, mutta kun kopioi jotain toiselta, kuuluu hyviin käytöstapoihin aina mainita inspiraation lähde. Remember to give credit! Toivottavasti lähteiden mainitsemisesta opetetaan kaikille viimeistään lukiossa tai ammattikoulussa. 

Muuten, tätä juttua kirjoittaessani tuli mieleen hauska tarina tyylin kopioimisesta. Olen pienestä pitäen ollut todella tarkka vaatteistani, ja muistan kun ala-asteella luokallani oleva tyttö kopioi useimmat asuni kokonaan. Jos kerroin hänelle ostaneeni uuden mekon paikasta x, hän saapui seuraavana päivänä kouluun sama mekko päällä. Jälkeenpäin ajateltuna se on melko imartelevaa, mutta silloin ketutti ja huolella. :D Lopulta olin sen verran fiksu, että lopetin vaatteideni ostopaikkojen kertomisen koulussa.

Pari vuotta sitten Roberto Cavalli syytti Michael Korsia plagioinnista. Mielestäni Kors ei koskaan kommentoinut kohua julkisesti.

Tämän tyyppisestä plagioinnista mulla on myös muutamia muita esimerkkejä, yhtenä vaikkapa Kylie Cosmetics / Vlada MUA -kohu. Kyse oli siitä, että Kylie Jenner tiimeineen jäljensi lähes suoraan yhden kuvan, missä kultasormiset ja -kyntiset kädet peittävät silmät ja huulilla on punaista huulipunaa. Aluksi Vladalle ja hänen yhteistyökumppaneilleen ei annettu ollenkaan krediittejä. Hetken asiaa kaiveltuani sain tietää, että kopioituja kuvia oli vielä lisää – osa siis ihan suoria kopioita, ei edes jäljennöksiä. 

Suorastaan törkeää toimintaa, ja vaikka Kylieta jonkun verran ihailenkin, tämän tapauksen myötä mulla meni maku hänen kosmetiikkalinjaansa. Sain joulun alla vihat niskoilleni, kun kritisoin Jeffree Staria, joten haluan teidän tietävän, että en vihaa Kylie Jenneriä millään muotoa, en vaan arvosta tai ymmärrä tällaista käytöstä.

Tässä vielä kuvat, joita oli kopioitu. (Yhtä en löytänyt, viimeisen kuvan huuletkin olivat siis suora kopio Vladamualta).

Tuotepakkausten design on jo mielestäni plagiointia
Vasemmalla Kylie Cosmetics, oikealla Vlada Haggertyn alkuperäinen luomus

Viimeiseksi vielä päivän polttava kysymys eli onko se multa pois, jos joku käyttää Michael Korsia? Ei todellakaan. Pidänkö Korsin tuotteita käyttävää vähemmän tyylikkäänä? Mahdollisesti. Tärkeintä on kuitenkin kantaa itsensä ylpeydellä, vaikka olisikin Kylien punaa huulilla ja peruskorssi kainalossa. Ei lisättävää, muuta kuin että kertokaa ihmeessä tiedättekö muista samanlaisista tapauksista? Voin sitten laittaa muutkin kuuluisat brändit boikottiin ja mustalle listalle (tuo oli sitten sarkasmia, jos joku ei vielä tajunnut). ;)

kuvat: täältätäältä, täältä, täältä ja täältä
meikkikuvat: 1, 2, 3 (alunperin instagramista @vladamua ja @kyliecosmetics)

P.S. Juomapeli: ota shotti joka kerta kun luet sanat "laukku", "Michael Kors", "merkki", "kopio", "klassikko" tai "ajaton". Olisin varmaan voinut lisätä listaan muutaman muunkin sanan, mutta näillä olet jo takuulla humalassa luettuasi postauksen loppuun asti.

3 kommenttia:

 1. Kiinnostava juttu! Korsin tuotteista en ole ikinä pitänyt ja tässä taas yksi hyvä perustelu sille :D

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava juttu! Korsin tuotteista en ole ikinä pitänyt ja tässä taas yksi hyvä perustelu sille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun mielestä toi toiminta on vaan tosi hämärää ja kyseenalaista. :D Ei mulla silti ole mitään ketään vastaan, joka niistä pitää, mut toivottavasti joku sai tästä ajattelemisen aihetta :)

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♡