lauantai 4. helmikuuta 2017

vanha tulitikkutehdas, pispala

One last time for the road. Pispala, paikka jossa kasvoin, mutta en asu siellä enää. Ainoa paikka, joka on ikinä tuntunut täydellisesti kodilta. Ylävoiman talo, vanha Tulitikkutehdas eli Tikkis, Haulitorni, Pispalanharju, Pyykkipuisto, Café Pispala, Kurpitsatalo, Tahmelan ranta, Pispala folk, Pulteri, Rajaportin sauna, hippejä, rakkautta, rauhaa, lukemattomia puutaloja, Pyynikki ja Rosendahl kivenheiton päässä. Niin paljon rakkautta. Näiden kuvien läpikäymiseen seitsemän vuoden ajalta meni enemmän aikaa kuin laki sallii, tein tätä postausta nimittäin lähemmäs kahdeksan tuntia... Pidemmittä puheitta, tässä kuvia vuosien varrelta (soon it'll be rest in peace Tikkis).

tikkutehdas-collage
Viimeinen kesä, kun asuin Pispalassa (muutettiin pois 2013 kevättalvella) / Kattohuopatehdas, 2012

Pispalalla on kuitenkin myös synkkä puolensa, ja etenkin tällä Santalahdessa sijaitsevalla hylätyllä tehtaalla. Hylätyksi en sitä kuitenkaan nimittäisi, sillä tuhannet ihmiset ovat räpsineet kuvia sen graffitien täyttämistä seinistä tai vaihtoehtoisesti täyttäneet seiniä urbaanilla taiteellaan, ottaneet ilon irti skeittiparkista, nuotiopaikoista, siitä kaikesta. Jengi on raahannut paikalle sohvia ja patjoja, vetänyt sähköjä huoneisiin läheisistä sähkötolpista ja pitänyt psykedeelisiä trancebileitä (niissä en ole ollut, kiltti tyttö kun olen, mutta olen kuullut sitäkin enemmän). Se on siis tuottanut iloa lukuisille tamperelaisille, suomalaisille ja turisteille, mutta...

tikkis20152
Kattohuopatehtaan katolla, syksy 2015
tikkis-squatcollage
Viimeisin kerta, kun olen käynyt tikkutehtaalla / Tehtaan ympäristö Pispalassa, syksy 2015
2014 asunnoton mies kuoli tulipalossa, joka tapahtui yhdessä Tulitikkutehtaan rakennuksista. 2016 toinen mies putosi tehtaan välipohjakerroksesta ja kuoli. En tiedä muista tapauksista, mutta tällä postauksella en todellakaan halua innostaa ketään sinne seikkailemaan. Älkää menkö, Santalahti on rakennusaluetta jo muutenkin. Jos menette, olkaa erittäin varovaisia ja pysykää lahoimmista/kärsineimmistä rakennuksista kaukana. Mä tunnen Tikkiksen kuin omat taskuni, joten osaan varoa siellä liikkuessani. Yksi vaaranpaikka mistä pitää mainita, on Kattohuopatehtaan päärakennuksen (tätä kai usein luullaan Tulitikkutehtaan päärakennukseksi, korjatkaa jos olen väärässä) muistaakseni kakkoskerroksessa oleva ammottava reikä lattiassa. Älkää astuko siihen, ja ottakaa aina taskulamppu mukaan vaikka menisitte alueelle päivällä.

pikkusade_jpg
Löysin skeittilaudan, mutta enpä tiennyt vielä millaisessa osassa skeittaaminen tulisi olemaan mun elämässä. / Tahmela, kesä 2012
pispala-collage
Tahmela, kesä 2012
pispalawakeboard1
Wakeboarding / Tahmelan ranta (Pyhäjärvi) – vuodesta ei tietoa
Tulitikkutehdas on 1926 valmistunut rakennus, joka on lopettanut toimintansa 70-luvun puolivälissä, ja se näkyy. Vaikka rakennusta nimitetään Tampereen tulitikkutehtaaksi, sitä se ei ole kuitenkaan koskaan ollut. Tietääkseni Tampereen tulitikkutehdas on sijainnut Pyynikillä, ja tämä Pispalan tehdas on ollut OTK:n eli Keskon ja Finnmatchin yhteenliittymän omistama. Rakennuksen seinässä lukee "varo katolta tippuvia tiiliä", mutta mun mielestä siellä pitää varoa jo paljon muutakin. Talot rapistuu, ja tässä vaiheessa ollaan ehkä menty rappioromantiikastakin ohi. Silti tää paikka historiallisena rakennuksena merkitsee mulle ja monelle muulle tamperelaiselle paljon enemmän kuin tiedättekään. Jos Pispala on mun koti, niin Tulitikkutehdas on – tai ainakin oli – sen kodin olohuone.

tikkis-sofacollage
Kyllä olohuoneessa tv-tuoli täytyy olla / Kattohuopatehtaan piha, syksy 2015
Tehdas sisältää ainakin kattohuopatehtaan, tulitikkutehtaan, pahvitehtaan, Enqvistin paperitehtaan ja autokorjaamon vanhat tilat. Voi olla, että virallisia liiketiloja on siellä ollut joskus enemmänkin, jos joku tietää, kertokaa tarkempia tietoja? Luin joskus lehdestä, että tiloissa olisi aikoinaan valmistettu ruutia. Haulitorni on kyllä lähellä, mutta haulitehtaan rakennus on vähän matkan päässä. Autokorjaamo toimi tiloissa tulitikku- ja huopatehdastoiminnan jälkeisinä vuosina. Jos haluatte lukea lisää historiasta, tässä linkki kattavaan postaukseen, tosin sen kuvat ovat auttamattomasti vanhentuneita. Sitten haamujuttuihin...

Tikkiksestä liikkuu huhu, että kun astuu edesmenneen Pekka Mäkisen vanhan autokorjaamon tiloihin, herra Mäkisen haamu koittaisi ampua kävijän haulikolla. Kuulin tästä huhusta ensimmäistä kertaa vasta eilen. Käsittämätöntä, tästä paikasta löytyy enemmän urbaanilegendoja kuin osaan laskea. Autokorjaamon tiloissa on pidetty jälkeenpäin ainakin bänditreenejä, ja rock on kaikunut ympäri hylättyjä tiloja.

purehappiness
Lauri Viidan museon lähellä, talvi 2013
Monet myös puhuvat, että alueella liikkuisi porukkaa jahtaamassa ihmisiä kirveen tai pesäpallomailan kanssa. Olen käynyt siellä vaikka kuinka monta kertaa, ja nää on mun mielestä kummitusjuttuja. Aavemaisen näköinen paikka, joten totta kai ihmiset keksii ties mitä juoruja. Ainoat, ketä olen paikalla tavannut, ovat olleet turisteja tai paikallisia ottamassa valokuvia, bänditreeneihin meneviä miehiä ja kerran yksi hippi kiltin koiransa kanssa. Tosin kodittomat ovat ainakin joskus punkanneet tehtaan tiloissa. En tiedä, pystyykö siellä enää yöpymään.

tikkutehdas-collage1
"Welcome home" / Kattohuopatehdas, Tulitikkutehdas ja niiden vieressä kulkeva junarata, kesä 2012
Vuonna 2014, 20. huhtikuuta, Tulitikkutehdas sytytettiin palamaan. Lehdet kirjoittivat, että palon syttymisen syystä ei ole varmaa tietoa. Kun katsoo päivämäärää, eiköhän se selviä kaikille. Onhan se ironista, mutta mun mielestä on todella epäkunnioittavaa sytyttää palo tehtaalla, oli päivä sitten mikä tahansa. Toisaalta, voihan olla, että päivämäärä on vaan sattumaa ja palo oli vahinko. Mä en siihen usko. Kolme vuotta sitten palon sattuessa Tulitikkutehtaalle ei enää jäänyt juuri mitään, mikä voisi palaa.

tikkis2014-2
Tulitikkutehdas, 2014
tikkishuopatehdas1
Paikka oli huomattavasti paremmassa kunnossa viisi vuotta sitten. P.S. Huomatkaa sydänlasit / Kattohuopatehtaan piha, 2012
Alueelle on aikoinaan kaavailtu tornitaloja, mutta tällä hetkellä osaa rakennuksista puretaan ja tilalle rakennetaan asuntoja vanhuksille. En menisi vannomaan, että se on paras paikka rakentaa rauhallista paikkaa vanhuksille. Tuntuu, että Tampereen kaupunki ei pidä Tulitikkutehdasta juuri missään arvossa, koska paikalla sijaitsevan tontin hinta nousee nousemistaan. Olen samaa mieltä siitä, että jotain rakennuksille pitää tehdä, ettei kukaan enää menetä henkeään, mutta onko se purkaminen lopulta paras vaihtoehto? Onneksi tällä hetkellä suunnitelma on se, että rakennuksista monet säilyvät. Mutta kun ne puhdistetaan graffiteista, paikka ei ole enää koskaan entisensä.

Rakastan sitä, kuinka lähellä Pispala ja Pyynikki ovat toisiaan / Rosendahlin ranta, kevät 2016
pispalalake-collage
Vuosien varrelta järvikuvia on kertynyt enemmän kuin tarpeeksi. Asunnostamme Pispalassa näkyi järvi joka ikkunasta
Ainoa oikea tapa lopettaa tämä postaus on Lassi Valtosen ihana biisi Pispala. Tulitikkutehdas ehkä puretaan tai korjataan senioritaloiksi, nuorilta viedään graffitien maalaamismahdollisuus paikassa jossa kukaan ei siitä välitä... "Muttei koskaan voi kuolla Pispala"


Onko teillä kokemuksia Pispalan vanhasta Tulitikkutehtaasta?

3 kommenttia:

 1. Vaikka voin hyvin viihtyä monissa eri paikoissa, ei mikään voita Pispalaa ja sen maisemia, erityisesti auringonlaskuja.

  Nimimerkki Kokemusta jo vuodesta 33 vuoden takaa ;-)

  VastaaPoista
 2. Oi, ihanat Pispalan järvimaisemat ja auringonlaskut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ei sitä voita mikään :P ♡

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♡