keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

pari sanaa ruokavaliosta

Otetaan alkuun pieni katsaus mun menneisiin ruokavalioihini. Pienenä olin hetken allerginen (vai pitäisikö sanoa ennemminkin yliherkkä) kananmunalle, maidolle ja perunalle. No, se meni ohi mutta moneen vuoteen en koskenutkaan kananmuniin, ja vieläkin vihaan keitettyjä kananmunia :D

Vähän vanhempana, ehkä about yhdeksänvuotiaana lopetin lihan syömisen. Olin syömättä lihaa viisi vuotta (tosin kalaa söin), mutta lopulta joku naksahti päässäni ja aloin taas syömään lihaa. Aloitin kanasta ja siirryin jauhelihan kautta muihin perusliharuokiin. Nykyään olen tiputtanut lihansyöntini minimiin, ja oikeastaan ainoa liha jota himoitsen, on se pirun jauheliha. En tiedä mikä siinä on, mutta tortillat tai tacot nyhtökauralla eivät vaan maistu yhtä hyvältä. Ehkä se on kokista, eli itsestäni, kiinni?

Toivon, että en olisi koskaan aloittanut lihan syömistä uudelleen. Ajat olivat kuitenkin eri, ja vielä muutama vuosi sitten ei ollut olemassa tällaista vegaanibuumia ja sipsikaljavegaaniryhmää Fb:ssä. Mua ja valintojani kyseenalaistettiin koko ajan, jos menin kylään jonnekin ei välttämättä ollut mitään mitä syödä (välillä toin omat evääni :D), ja niin edespäin. Eli lihansyöntiin palaaminen on kyllä helpottanut elämää kummasti, mutta heti ensimmäisen vuoden aikana tuli +10kg lisää. Nykyään nuo kilot ovat onneksi oikeissa paikoissa, mutta silloin se tuli pienenä shokkina ja laihduinkin ne kilot nopeasti pois.

Tänä talvena aloin kuitenkin kärsiä pahasta ihottumasta, joka sai mut vähentämään niin lihaa kuin maitoa ruokavaliossani huomattavasti.

Tässä on kaikenlaista randomia safkaa snapchatista parin vuoden varrelta. Lihan ja maitotuotteiden pois jättäminen on mulle vielä aika uusi juttu, ja edelleen välillä tulee syötyä lihaa.

Olen kuitenkin huomannut, että melkein missään mulle ei sovi se, että kiellän itseltäni jonkun asian kokonaan. Jos kiellän lihan, alan helposti tarkkailemaan syömisiäni muutenkin liikaa. Kaikkea kohtuudella, niin on vaan pakko elää ja ajatella.

Taco Tuesday
Nachovuoka; nachoja, hyvin maustettua jauhelihaa, tuorejuustoa ja vahvaa salsadippiä sekaisin, juustoraasteet päälle ja uuniin. Tajuttoman hyvää, tajuttoman epäterveellistä (ja tajuttoman suolaista: terveisin muu perhe).

Nykyään en syö edes kalkkunaleikkeleitä tai juustoja leivän päällä.

Rakastan lähes kaikkia tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Niistä saa koottua niin kivoja kokonaisuuksia, who knew että samalta lautaselta on kiva napsia omenaa ja avocadoa? Hullaannuin myös yhdessä vaiheessa vihersmoothieihin, voin jakaa ohjeen tänne jos haluatte :)


Ravintosuosituksista

"Suomessa terveellisiä ravitsemussuosituksia havainnollistetaan ruokaympyrän avulla. Ruokaympyrässä ruoka-aineet on ryhmitelty kuuteen erikokoiseen lohkoon. Ruokaympyrän avulla kuvataan ruokavalion monipuolisuutta ja elintarvikkeiden suhteellista määrää ruokavaliossa. 

Ruokaympyrän lohkot ovat:
- kasvikset, marjat ja hedelmät
- viljatuotteet
- liha, kala ja muna
- maitotuotteet
- peruna
- rasvat ja öljy"

Mielestäni tällaiset ruokaympyrät, ruokakolmiot ja kaikki ravintosuositukset ovat jollain tapaa tulleet turhiksi, koska niin moni ei esimerkiksi käytä maitotuotteita/gluteenia tai on vegaani. Tuolla listalla saadaankin jo poistettua ruokaympyrästä kokonaan muutama osio. Ylipäätään tässä maailmantilanteessa on vähän jännää, että lihan syömistä suositellaan lapsille.

Cafe Pispalan ihana aamiainen. American pancakes, vaahterasiirappi, munakokkeli, pekoni... Todellinen cheat meal eikä millään muotoa terveellinen, mutta hyvää. Tämän annoksen jälkeen en lisäksi syönyt mitään melkein koko päivänä...

Sushi on yksi mun lempparisafkoista. Terveellistäkin vielä!

By the way... "you're not lactose intolerant, you're just not a baby cow"

Eikö ole ironista, kuinka lisäsin tämän kuvan automaattisesti instagramiin vaikka kädessäni näkyy ihottuma, joka tasan johtuu tuosta jätskistä ja muista maitotuotteista, mitä vielä muutama kuukausi taaksepäin vetelin? Oliko niistä luopuminen sitten lopulta niin vaikeaa? No ei.

Kokonaan en ole kuitenkaan maitotuotteista luopunut, sillä välillä syön esimerkiksi salaatin seassa fetaa tai juuresvuoassa halloumia. Mun on vaan pakko pitää maitotuotteet minimissä, koska se ihottuma mitä niistä tulee on ihan järkyttävää. Se ei oo millään tapaa huomiota herättävää tai näytä erityisen pahalta, mutta joka ilta suunnilleen raavin jalat ja kämmenet verille ja läträsin kortisonin kanssa. Toinen hyvä vinkki ihottuman välttämiseen on vitamiinien syönti. Itse syön D, C ja Möller Tuplaa missä on vähän kaikkea.

Harvemmin tulee syötyä kanaakaan, kyllästyin siihen ja jostain syystä kana-annoksistani tuli aina tosi tylsiä ja yksinkertaisia. Kanan tilalla voi hyvin syödä vaikka soijasuikaleita, kokeilkaa.

Juomista

Olin pitkään täysin koukussa ensin Cokis Zeroon ja sen jälkeen Pepsi Maxiin. Nykyään juon limsaa lähinnä silloin kun käyn Mäkkärissä tms. Ja kuten ylimmästä kuvasta huomaa, en ole vieläkään luopunut maitoisista, kermaisista erikoiskahveista – ja tuskin tulen luopumaan. Pääasiassa koitan kuitenkin juoda vettä ja pitää nestetasapainon hyvänä.

Kun juon kahvia kotona, käytän poikkeuksetta soijamaitoa. Tämä onkin yksi suurimmista muutoksista ruokavaliossani. Ajattelin pitkään, ettei kahvi voi millään maistua yhtä hyvältä soijamaidolla. Se on kuitenkin vaan tottumiskysymys, ja on myös erikseen olemassa kahville suunniteltuja soijamaitoja.

Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia ruokavalioita te noudatatte? Itse pyrin siis pitämään maidot, lihat pienissä määrissä ja herkut jätän viikonloppuihin. Sen kummempaa dieettiä mulla ei olekaan, mutta mitä enemmän syön kasviksia ja hedelmiä, sitä paremmin huomaan voivani :)

Tekstin lainattu kohta täältä click

2 kommenttia:

 1. Ite oon ollu kasvissyöjä nyt lähemmäs kaheksan vuotta näin nopeella laskutoimituksella. Viime aikoina oon alkanut jättää pois myös maitotuotteita ja kananmunaa, ja en oikeestaan mitään epävegaanista kotiini osta. Kodin ulkopuolella oon joustavampi, sillä mielummin syön juustoa sisältävää ruokaa kuin oon nälkäisenä, mut vegaanista suosin jos vaan mahdollista. Mäkään en oo lihaa iteltäni kieltänyt, mutta sitä ei oikeesti tee vaan ikinä mieli joten eipä tarvii sitä syödäkään :D toi ''kaikkea kohtuudella'' kohta pisti silmään, koska en mä ainakaan söisi lihaa vaan sen takia että kaikkea pitää syödä kunhan pysyy kohtuudessa. Ei mun mielestä mitään oo pakko syödä jos on joku järkevä syy olla syömättä, haha. Tuskin sitä kuitenkaan tolla lauseella tarkotit, pisti vaan silmään :)

  Mä en omasta kasvisruokailusta huolimatta yritä ketään vegaanisuuteen painostaa, mut tuun aina iloseksi jos kuulen jonkun suosivan kasviperästä ruokaa. Ihanaa, kun se ei oo enää samanlainen mörkö ja kummastelujen kohde, kun vaikka viisikin vuotta sitten! :)

  https://laura-linnea.blogspot.f

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas syön kananmunia (munakokkelia/omeletti), koska niissä on sopivasti protskua vaikka aamupalalle ja toisin kuin yleisesti oletetaan, ne ei varsinaisesti kuulu maitotuotteisiin – eli eivät aiheuta mulle ihottumaa :) ja en todellakaaan syö lihaa sen takia että pitäisi syödä, useasti lautaselta löytyy muita proteiinin lähteitä kuten soijatuotteita, härkistä tai nyhtökauraa :)

   Itsekin sitä sanoin, että kadun päätöstäni alkaa syömään lihaa uudestaan. Onhan se helpompaa kun ei ole "totaalikieltäytyjä", mutta kasvisruuasta jää ja tulee vaan niin paljon parempi olo :) siksi jätänkin lihat "herkkuhetkiin" (tacot, hot wingsit tms.) ja viikonlopuille.

   Poista

Kiitos kun kommentoit ♡